1 Mart 2012 Perşembe

zemzemin sırları...




Zem Zem  
25.02.2012
  
ZEMZEM hakkında tarihî ve İslâmî kaynaklarda çok detaylı bilgiler bulabilirsiniz. İlk defa nasıl ortaya çıktığından, nasıl kaybolduğuna; tekrar ne zaman ve kimin tarafından bulunduğundan, hakkında yapılan ilmî araştırmalara kadar pek çok bilgi kaynaklarda mevcût.
Zemzem’in nasıl ortaya çıktığı ma’lûm.

 Hz. İbrâhim (as), allah’ın emri ile hanımı Hz. Hacer ile oğlu İsmail’i (as) bugün Zemzem kuyusunun bulunduğu yere bırakıp Şam taraflarına gider. Yanlarına bir miktar su ve yiyecek olarak da hurma bırakmıştır. Bir müddet sonra suları tükenmiş, susayan İsmail (as) ağlamaya başlamıştır. Çâresiz durumdaki Hz. Hacer, çevrede su bulabileceği bir yer araştırmak üzere önce Safâ, sonra Merve tepelerine çıkar etrafa bakar; hiçbir şey ve hiçbir kimse göremez. Böylece iki tepe arasında yedi def’a gidip gelir. En son Merve tepesine çıktığında bir ses işitir. İsmâil’in (as) bulunduğu tarafa bakınca Cebrâil’i (as) görür. Cebrail (a.s.) kanadıyla (bir rivayette ayağıyla) yeri kazmaktadır. Nihâyet yerden su kaynamaya başlar. Çok sevinen Hz. Hacer heyecanla bir taraftan suyun akmasını engellerken, bir taraftan da “Dur! Dur!” ma’nâsında “Zem Zem” diye seslenmektedir. Bu hâdiseyi haber veren Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
“Âllah İsmâil’in annesi Hacer’e rahmet etsin! O, Zemzem’i kendi haline bıraksaydı, suyun etrafına kum gerip havuz yapmasıydı, muhakkak zemzem akar ve bir ırmak olarak devam ederdi” (Buharî, Şirb,10)
Hz. İbrahim’in (as) duâsı, Hz. Hacer vâlidemizin teslîmiyeti ve Hz. İsmâil’in (as) mâsûmiyeti hürmetine allah tarafından insanlığa ikrâm edilen Zemzem insanların, allah’a isyân etmeleri üzerine kurumuş; Resûlûllah’ın (asm) dedesi Abdülmuttalip eliyle, teşrîfi yaklaşan Resûl-i Ekrem’in (asm) hürmetine yeniden insanlığa hediye edilmiştir.
Bugün Mekke ve Medine’nin Zemzem ihtiyacını karşılamak için yaptırılan dolum tesislerine, Zemzem kuyusundan günde 5 milyon metreküp Zemzem gelmektedir. Suûd hükümetine bağlı olarak çalışan “Zemzem United Office”  hacı adaylarına ücretsiz Zemzem dağıtmakta, hac ve umreye giden mü’mînler, memleketlerine her yıl binlerce ton Zemzemi de en kıymetli hediye olarak götürmektedir. Görüldüğü gibi sınırsız denilebilecek bir sarfiyâta ve bu sarfiyâtın her yıl artmasına rağmen Zemzemin bitmesi veya kuruması gibi bir tehlikeden de hiç söz edilmemektedir.
Zemzemin, tükenmemesinin yanında, tecrübelerle ve yapılan araştırmalarla ispatlanmış pek çok husûsiyeti var. Bunlardan ba’zıları şunlar:

ZEMZEM ASLA YOSUN TUTMUYOR
Bu özellik bizzat tecrübe ettiğimiz bir durumdur. Mevlâm ikrâm etti; 2007 yılında Hac vazîfemizi yerine getirme fırsatı bulduk. Hac’dan dönerken getirdiğimiz Zemzem’den yaklaşık 10 Litre kadar –hem de plâstik bidonda- duruyor. Üzerinden dört yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen en ufak bir yosunlanma veya tadında bir bozulma meydana gelmedi.

ZEMZEM’İN KENDİSİNİ TEMİZLEME ÖZELLİĞİ VAR
2010 yılında “Zemzem United Office’in İdare Meclisi Başkanlığını yapan Süleyman İbn-i Salih Ebu Galye kuyu hakkında şu bilgileri veriyor: “1981’de kuyunun incelenmesi için bir ekip görevlendirildi ve çalışmaları kamera ile kaydedildi. Görüntülerde Zemzem, kuyu duvarının sağ ve solunda iki delikten fışkırıyor. Ötesi yok ama. Ne kadar su çeksek eksilme olmuyor. Kuyu yosun tutmuyor. Ziyarete açıkken hacılar içine madeni para vs. atardı. Her yıl Şaban ayının 15. gününde kuyu taşar, bu yabancı cisimleri dışarı atardı. Onun dışında hiç taşmazdı. Şimdi bu olay da tekerrür etmiyor. Kendi kendini temizliyor kuyu. Biz hiçbir müdahalede bulunmuyoruz.”

BESLEYİCİLİK ÖZELLİĞİ
Avrupa’da yapılan laboratuvar çalışmalarına göre Zemzem diğer sulara nazaran çok daha az kükürt taşırken, çok daha besleyici ve daha fazla mineral barındırıyor.

EN İÇİLEBİLİR VE SAĞLIKLI SULARDAN BİRİ OLMA ÖZELLİĞİ
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporlarına göre en içilebilir ve sağlıklı sulardan biri. Amerika’da yapılan test sonuçlarına göre dünyada içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su Zemzem. Yani mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırıyor.

MAYALAMA ÖZELLİĞİ
Alman kimyacılar, normal bir su ile karıştırıldığında baskın gelip bütününü mayalama özelliği ile Zemzeme çevirdiğini belirtiyorlar.

DONMAMA ÖZELLİĞİ
TÜRKİYE'NİN hemen her tarafında soğuk havaların hüküm sürdüğü bir ortamda bizzat tesbît ettiğim bir özelliği de Zemzem’in donmaması. Bu konuda bir araştırma neticesi bulunup bulunmadığı, bu özelliğin şimdiye kadar bilinip bilinmediği husûsunda herhangi bir bilgiye sâhip değilim. Ancak bizzat kendim deneyerek bu özelliği tesbît ettiğimi ifâde etmek isterim.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, 2007 yılında getirdiğim Zemzemden bir miktar daha evimizde mevcûd idi. Uzun süredir bir kenarda durduğu için, artık azar azar hem kendimiz içelim, hem gelen misâfirlerimize ikrâm edelim diye litrelik şişelere doldurmuştuk. Biz âilecek suyu soğuk içmeyi sevdiğimizden evimizin balkonunda bir sürâhi su devamlı durur. Zemzem şişelerinden birisini de o sürâhinin yanına koyduk. Havanın soğuk olduğu bir gece, sürâhideki normal su hafiften buzlanma emâreleri gösterirken, şişedeki Zemzemde öyle bir emâre görünmüyordu. Dikkatimizi çeken bu durumu kesinleştirmek istedik. Bu fırsat da 17 Şubat Cuma akşamı karşımıza çıktı. O gece yaklaşık sıfırın altında 10 dereceye düşen hava şartlarında sürâhideki normal su ile şişedeki Zemzemi dışarıda bıraktık. Ertesi sabah sürâhideki su tam bir buz kalıbı hâline gelirken, Zemzemde en ufak bir buzlanma emâresi görünmüyor, aynı kıvâmını muhâfaza ediyordu.
Rabbimiz’in mü’mînlere büyük bir ikrâmı olan Zemzemin, bilinenlerin yanında bilinmeyen daha kim bilir ne husûsiyetleri vardır. Şüphesiz araştırmalar yapıldıkça ve tecrübeler paylaşıldıkça bu özellikler ortaya çıkmaya devam edecektir.
Bütün nîmetlerinden, husûsan îman nîmetinden dolayı allah’a hamd olsun!

CEMİL ARIKAN


1 yorum:

  1. Çok ama çok teşekkür ederim bu değerli paylaşım için...Bana düşen bunu bütün dostlarla paylaşmaktı ve bende öyle yaptım....
    Baki selamlar kadim dost...
    Rabbim yar ve yardımcınız olsun inş...

    YanıtlaSil